Hallgatói tudástár

Projektek

Konferenciák

Saját publikációk

Fórum

Linkek
Kezdőlap Fontos információk Biztonságunk érdekében Folyóirat Publikációk Gyerekoldal

  Biztonságunk érdekében

Menü pontok

Veszélyek
Védelmi rendszer

 

VELED IS MEGTÖRTÉNHET!

 

            Rohanó világunkban gyakran megfeledkezünk arról, hogy a veszélyek itt élnek velünk, és csak akkor kapjuk fel a fejünket, amikor a médiahírek arról tudósítanak bennünket, hogy ismét katasztrófa pusztított valahol. A civilizáció leépítette az ősi túlélési ösztöneinket, és egy hamis biztonságérzetet „kaptunk”, ezért nem mindig megfelelő a veszélytudatunk.

Megváltozott az emberek érték- és prioritási rendszere is. Az új életmód és életstílus háttérbe szorította a nyitottságunkat a veszélyekre, az ellenük való védekezésre. Hajlamosak vagyunk „elaltatni” a gondolatot, hogy mi magunk is lehetünk az áldozatai a rendkívüli helyzeteknek. A hírek kapcsán ugyan sajnálkozunk, együtt érzünk a szenvedőkkel, de mi magunk nem gondolunk arra, hogy velünk is megtörténhet a baj.

Az elmúlt időszak eseményei azonban azt bizonyítják, hogy a Magyar Köztársaság területén is számolni kell veszélyekkel, és senki sem mondhatja, hogy „velem nem történhet semmi baj.”  Mindannyiunk természetes törekvése, hogy önmagunk, családunk és a környezetünk biztonságban éljen.

 

 

Felmerül a kérdés:

  1. Kik azok, akik segítenek, ha bajba jutunk, milyen védelmi rendszert működtet hazánk az állampolgárai minden oldalú védelmére?

  2. Mi a teendőnk rendkívüli eseményeknél?

  3. Milyen szerepem van/lehet nekem, mint állampolgárnak a katasztrófák és egyéb veszélyeztető helyzetek megelőzésében, kezelésében, felszámolásában?

Ezen az oldalon az érdeklődők megismerhetik a bal oldali menüpontok alatt a körülöttünk lévő veszélyeket, a veszélyek elleni védelmi rendszert. Tanácsokat találnak a különböző veszélyhelyzetekben betartandó magatartási szabályokról, teendőkről. Képet kaphatnak azokról az állampolgári kötelezettségekről, amelyek alapján szükség esetén részt kell venniük önmaguk, mások, a környezet és az anyagi javaink mentésében.

képek forrása: Familie nach Feuer-Drama vor dem Nichts www.bild.de 2011.02.28.

Das Hochwasser von 2002 kostete mehr als 20 Menschen das Leben www.bild.de  2011.02.20

 

Vissza a Kezdőlaphoz

A lap tetejére